8 Onderdelen van psychologische tests: Wat ze zijn en waarom ze van belang zijn

Als het gaat om psychologische tests voor selectie, zijn er 8 kernonderdelen die bijna altijd worden opgenomen. Deze tests helpen iemands cognitieve vermogen, persoonlijkheid en gedragsstijl te meten. Laten we deze 8 kerncomponenten eens nader bekijken en ontdekken waarom ze zo belangrijk zijn!

Cognitieve capaciteit

Het eerste onderdeel is de test voor algemene geestelijke vermogens. Deze test meet de algemene cognitieve capaciteit van een persoon en zijn vermogen om nieuwe informatie te leren. 

Verbaal redeneren

Het tweede onderdeel is de test voor verbaal redeneren. Deze test beoordeelt iemands vermogen om geschreven informatie te begrijpen en te interpreteren. 

Numerieke Redeneertest

Het derde onderdeel is de Numerieke Redeneertest. Deze beoordeelt iemands vermogen om getallen en gegevens te begrijpen en ermee te werken.

Persoonlijkheidsvragenlijst

Het vierde onderdeel is de persoonlijkheidsvragenlijst. Deze helpt bij de beoordeling van iemands persoonlijkheidstype en zijn geschiktheid voor een bepaalde rol binnen een organisatie. Het vijfde onderdeel is de Interesses Inventory. Deze inventariseert iemands interessegebieden en hoe deze verband houden met specifieke functies.

Work Sample Test

Het vijfde onderdeel is de Work Sample Test. Deze biedt een realistische simulatie van de taken die in de functie zullen worden uitgevoerd. Het zevende onderdeel is de integriteitstest. Deze test meet iemands eerlijkheid en betrouwbaarheid.

Cognitive Ability Battery

Het zesde onderdeel is de Cognitive Ability Battery. Deze test meet de cognitieve vaardigheden van een persoon, waaronder geheugen, aandacht, redeneren en probleemoplossend vermogen. 

Gedragsbeoordelingsschaal

Het zevende onderdeel is de Gedragsbeoordelingsschaal. Deze beoordeelt iemands gedragspatronen en geschiktheid voor een bepaalde rol binnen een organisatie.

Job Knowledge Test

Het achtste onderdeel ten slotte is de Job Knowledge Test. Deze test de specifieke kennis die nodig is om een bepaalde functie uit te oefenen. 

 

Dit zijn slechts enkele van de vele componenten die psychologische selectietests kunnen omvatten. Door deze componenten te begrijpen en hoe ze samenwerken, kun je een beter inzicht verkrijgen.Het oefenen van een Leeuwendaal assessment kan hier goed bij helpen. Neem voor meer informatie een kijkje bij Assessment training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *