Een zakelijke autoverzekering afsluiten voor je bedrijfsauto

Wanneer je een auto wenst te kopen op de zaak waar je vervolgens ook zakelijke ritten mee gaat uitvoeren dien je er rekening mee te houden dat deze verzekerd dient te worden door middel van een zakelijke autoverzekering. Enkel en alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat ook zakelijke ritten die worden uitgevoerd kunnen worden gedekt wanneer er zich een bepaald schadegeval voordoet. Wil jij ook graag één of misschien zelfs meerdere zakelijke voertuigen inschrijven op je onderneming en ben je daarvoor nog op zoek naar een geschikte verzekering? Dan is het zeker en vast een aanrader om je nog even verder te verdiepen in onderstaande informatie.

Wanneer een zakelijke autoverzekering afsluiten?

De zakelijke autoverzekering is zoals de naam je al verklapt een verzekering voor auto’s waar zakelijke ritten mee worden uitgevoerd. Dit betekent concreet dat je, van zodra een bedrijf eigenaar is van het voertuig, verplicht bent om een zakelijke verzekering af te sluiten. Het is zeer belangrijk om hier afdoende rekening mee te houden. Voor menig aantal mensen geldt in de praktijk dat ze dat in het verleden niet hebben gedaan waardoor ze in de problemen zijn geraakt.

Worden er zakelijke ritten uitgevoerd met een autoverzekering die niet over een zakelijk karakter beschikt? Dan is de kans groot dat je er in de praktijk achter zal komen dat de verzekeraar geen dekking zal willen verlenen voor de schade die je hebt opgelopen. Dat natuurlijk met alle (vervelende) gevolgen van dien. Bovendien is het zo dat het zakelijk verzekeren van je voertuig eigenlijk nog een extra voordeel met zich meebrengt. De premie die je voor deze verzekering betaalt kan je namelijk perfect in kosten brengen in de boekhouding van je bedrijf. Dat geldt uiteraard niet voor een particuliere verzekering voor persoonlijke auto’s.

Ook voor zakelijke autoverzekeringen geldt een wettelijke verplichting

Het is je ongetwijfeld wel bekend dat je er rekening mee moet houden dat elk gemotoriseerd voertuig dat op de Nederlandse weg komt verzekerd moet zijn. Dat geldt zowel voor particuliere als voor zakelijke voertuigen. Ook voor het afsluiten van de zakelijke autoverzekering geldt dan ook dat de zogenaamde WA-dekking bij wet is verplicht. Door het afsluiten van dit type verzekering zorg je er in de praktijk voor dat er tegemoet kan worden gekomen aan de vereiste om je voertuig in te laten dekken voor schade die door jou wordt aangericht ten opzichte van derden. Je zou ervoor kunnen kiezen om een meer uitgebreide zakelijke autoverzekering af te sluiten, maar dat is niet verplicht.

Hoe kan je een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een zakelijke autoverzekering kan op drie verschillende manieren gebeuren. We maken hierbij een onderscheid tussen drie dezelfde mogelijkheden als degene die ook voor handen zijn bij de particuliere autoverzekering. Voor welke van deze opties je finaal gaat kiezen zal worden bepaald door best een aantal verschillende factoren. Hierbij moet rekening worden gehouden met:

  • De waarde waar de auto over beschikt;
  • Hoe(veel) de auto precies zal worden gebruikt;
  • Welk budget je beschikbaar hebt voor de autoverzekering;
  • Over welke eisen je zelf beschikt voor deze verzekering;

De zakelijke autoverzekering afsluiten kan dus op tal van verschillende manieren gebeuren. Een vergelijking uitvoeren zal aan het licht brengen welke verschillende zakelijke autoverzekeringen er precies allemaal bestaan. Wil jij graag nu al een goed beeld krijgen van deze verschillende mogelijkheden? Dan is het zeker de moeite waard om de onderstaande informatie door te lezen.

1.) De zakelijke WA-verzekering

De eerste zakelijke autoverzekering die je kan afsluiten op de markt is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om de enige van de drie verschillende mogelijkheden welke je vanuit wettelijk oogpunt verplicht dient af te sluiten. De reden waarom deze verzekering wettelijk is verplicht heeft te maken met het feit dat ze de schade verzekerd die wordt veroorzaakt aan derden. Met andere woorden, deze verzekering komt niet tussen in de geleden schade aan je eigen voertuig.

De zakelijke WA-verzekering voor bedrijfsvoertuigen is de meest beknopte verzekering die er bestaat wat als gevolg heeft dat de premie ook zeer laag kan worden gehouden. Is het afsluiten van de meest goedkope bedrijfsautoverzekering voor jou dus met andere woorden een absolute must? Dan zal je tot de conclusie komen dat dit wellicht voor jou de meest interessante keuze zal zijn.

2.) De zakelijke WA+ beperkt cascoverzekering

De tweede optie voor het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is de zogenaamde WA+ beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering welke in de basis de WA-dekking bevat. Voor deze dekking geldt evenwel dat ze wordt aangevuld met een aantal extra dekkingen voor schade ontstaan aan je eigen voertuig. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan:

  • Schade die het gevolg is van een brand of een explosie;
  • Schade veroorzaakt door een aanrijding met een wild dier;
  • Glasschade zoals bijvoorbeeld ook een sterretje in de voorruit;
  • Schade als gevolg van joyriding;
  • Schade die is ontstaan door een inbraak of diefstal;

Wil je liever niet de vrij stevige premie betalen van de allrisk, maar zou je toch graag willen hebben dat je zakelijke auto wordt gedekt tegen verschillende vormen van eigen schade die eraan kunnen ontstaan? Dan kan het afsluiten van dit type van verzekering de interessantste optie zijn.

3.) De zakelijke allriskverzekering

De meest complete zakelijke autoverzekering op de markt luistert naar de naam ‘allrisk’. Het gaat hierbij om een verzekering die je zoals de naam al aangeeft voorziet van een dekking voor alle risico’s. In de basis bestaat deze zakelijke verzekering uit alle dekkingen welke ook voor handen zijn bij de eerder al aangehaalde twee zakelijke autoverzekeringen. Daar wordt echter nog een extra, eveneens zeer belangrijke, dekking aan toegevoegd. Het betreft hier dan de dekking voor schade die door jou zelf aan het voertuig is veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn die ontstaat als gevolg van een botsing met een paaltje bij het achteruitrijden.

De extra dekking voor zelf veroorzaakte schade maakt van de zakelijke allriskverzekering veruit de duurste verzekering die je voor je zakelijk voertuig kan afsluiten. Bedenk jezelf dan ook altijd of het risico dat je loopt daadwerkelijk opweegt tegen de hoger gelegen kosten of niet. Is dat inderdaad het geval en heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een nieuwe, dure zakelijke auto aan te schaffen? Dan zal je tot de conclusie komen dat, dat zeker het geval kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *