Organisaties bemiddelen en faciliteren de verkoop van een bedrijf

Nederland kent steeds meer mensen die het over een andere boeg gooien en voor zichzelf beginnen. Er komen er dan ook jaarlijks duizenden bedrijven bij. Door de groeiende markt vinden er ook steeds meer bedrijfsverkopen of zogenaamde overnames plaats. Een bedrijf verkopen is niet iets dat snel is gebeurd en er komt dan ook een heleboel bij kijken. 

 

Als verkoper wil je natuurlijk ook dat jouw bedrijf bij de juiste mensen terechtkomt en wil je natuurlijk altijd de juiste waarde voor jouw bedrijf ontvangen. Er zijn tegenwoordig gelukkig meerdere organisaties die faciliteren en bemiddelen bij bedrijven te koop of ter overname van het vinden tot een koper tot het contractuele en juridische aspect van de bedrijfsovername.

 

Redenen om een bedrijf te verkopen

Er zijn een aantal stappen die doorlopen dienen te worden wanneer je een bedrijf verkoopt. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom mensen hun bedrijf willen verkopen en in sommige gevallen heeft de reden ook een invloed op de rest van het verkoopproces. Sommige mensen verkopen hun bedrijf puur om geld te verdienen terwijl andere gewoon willen stoppen met werken. 

 

Er zijn ook gedwongen verkopen bij bijvoorbeeld het overlijden van de ondernemer of een conflict tussen verschillende aandeelhouders. Wanneer er sprake is van een situatie waarbij de verkoop enigszins snel dient te gebeuren dan kan dit uiteraard een invloed hebben op bijvoorbeeld de prijs.

 

De meeste verkopers kiezen voor een aandelentransactie

Naast het bepalen en overeenkomen van de bedrijfswaarde, zijn er ook verschillende manieren waarop de prijs betaald kan worden. Steeds minder mensen kiezen voor een zogenaamde activa transactie die vaak administratief nogal geladen is. 

 

Een overname in aandelentransacties is meer voorkomen, omdat hiermee het hele bedrijf kan worden overgenomen inclusief bezittingen, personeel, schulden en andere rechten en verplichtingen. Een verkoper die niet op tijd staat legt vaak een harde eis neer om te kiezen voor een aandelentransactie, omdat dit vaak minder gedoe oplevert en alles in een keer kan worden verkocht. Daarnaast zijn ook de transactie kosten voor de overname laag.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *