Solliciteren op een vacature: tips en advies

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan het sollicitatieproces soms overweldigend zijn. Dit geldt eigenlijk altijd, als je nu solliciteert als software developer of als barista bij de Starbucks. Het maakt ook niet uit waar je gaat solliciteren, of je nu wilt werken in Friesland via werkenbijEG of bij de lokale bakker op de hoek. Er zijn toch wat dingen waar je rekening mee moet houden en het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel geven we je tips en advies ter ondersteuning bij het solliciteren op een vacature.

Onderzoek de organisatie

Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief en het opstellen van je CV moet je de organisatie waarvoor je solliciteert onderzoeken. Bekijk de website van de organisatie en lees over hun missie en visie. Probeer ook informatie te vinden over hun doelgroep, projecten en programma’s. Op deze manier krijg je een beter idee van de waarden en cultuur van de organisatie, en kan je je sollicitatiebrief aanpassen aan hun specifieke behoeften.

Maak een sterk CV

Daarnaast heb je een goed CV nodig wanneer je gaat solliciteren op een vacature. Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk en professioneel is, en dat het de belangrijkste informatie bevat over je opleiding, werkervaring, vaardigheden en referenties. Je wilt ervoor zorgen dat je CV opvalt tussen de andere sollicitanten, dus probeer origineel te zijn en vermijd clichés. Daarnaast moet je de CV op maat maken voor de functie waarop je solliciteert, en gebruik dezelfde sleutelwoorden die in de vacature staan.

Schrijf een sterke sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief kan ook nog wel eens wonderen doen. Je moet deze brief aanpassen aan de organisatie waarvoor je solliciteert en om te laten zien dat je de waarden en cultuur van de organisatie begrijpt. Schrijf een pakkende inleiding die de aandacht van de lezer trekt en leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Beschrijf vervolgens je werkervaring en vaardigheden en laat zien hoe deze relevant zijn voor de functie. Sluit af met een sterke conclusie waarin je je enthousiasme voor de functie uitdrukt en vraag om een gesprek.

Toon je passie voor de sector

Het kan een goed idee zijn om je passie voor de sector te tonen. Laat zien dat je gemotiveerd bent om bij te dragen aan de missie van de organisatie en dat je echt geïnteresseerd bent in het werken met de doelgroep. Vertel over je persoonlijke ervaringen en hoe deze je hebben gemotiveerd om in deze sector te werken. Laat zien dat je betrokken bent bij de gemeenschap en dat je bereid bent om hard te werken om een positief verschil te maken.

Wees voorbereid op het sollicitatiegesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Neem alle informatie over de organisatie en de functie nogmaals door. Bedenk ook welke vragen je kunt verwachten en welke vragen je zelf wilt stellen. Het kan ook nuttig zijn om vooraf wat onderzoek te doen naar de persoon met wie je het gesprek hebt, bijvoorbeeld via LinkedIn. En ben je momenteel nog op zoek naar een baan? Je kunt je dan aanmelden op vacaturewebsites, die hebben enorm veel vacatures waar je uit kunt kiezen!

Meta: Een vacaturetekst schrijven lijkt makkelijker dan het is. Je moet met veel details rekening houden om een wervende tekst te schrijven. Hier zijn een aantal tips, zoals de DALT methode.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *