Welke diensten en goederen vallen onder de 21 procent btw regeling?

Heb jij een eigen bedrijf of onderneming? Dan krijg je te maken met btw-regelingen en andere zaken die daarmee te maken hebben. Het is afhankelijk van de diensten of goederen die worden geleverd door jou onder welke regeling dat jij valt.

Het algemene btw-tarief

Het algemene tarief is 21 procent btw. Deze regeling is voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn en niet vallen onder de 9 procent btw regeling of de 0 procent btw regeling.

Verschillende tarieven btw regeling

Het kan voorkomen dat jij met jouw bedrijf of onderneming diensten of goederen verkoopt waarbij verschillende tarieven gelden. In de administratie die jij voert moet je dan ook rekening houden met deze verschillende percentages aan btw. Het is dan noodzakelijk om 2 verschillende administraties te voeren om het goed overzichtelijk te houden.

Een combinatie van diensten en goederen leveren

Lever je een combinatie van diensten of goederen dan kan het zijn dat deze toch vallen onder 1 dienst of goed. Ook dit heeft weer bepaalde regels.

Het valt onder 1 dienst of goed wanneer:

  • Door de gemiddelde consument deze combinatie als een geheel gezien wordt.
  • Je een dienst gaat leveren waarbij er ook materialen worden gebruikt en deze een deel uitmaken van de dienst. Een goed voorbeeld hiervan is het plakmateriaal wat gebruikt wordt voor het repareren van een band die lek is door een fietsenmaker.
  • Je goederen aflevert waaraan je ook een dienst verricht. Om hier een voorbeeld van te geven is het bijvoorbeeld het zonnescherm wat je verkoopt maar wat je tevens ook monteert.

Welke gevolgen heeft een combinatie van diensten voor het btw-tarief?

Bj het leveren van meerdere diensten of goederen als zijnde 1 geheel kan dit gevolgen hebben voor het te betalen btw-tarief.

Wanneer je de dienst of de goederen terecht aanbiedt als 1 goed of dienst dan mag je het btw-tarief berekenen dat behoort bij het hoofdbestanddeel van deze gecombineerde diensten of goederen.

Bied je meerdere diensten of goederen aan voor 1 prijs maar moet je deze goederen of diensten als afzonderlijk behandelen? Dan dien je de vergoeding te splitsen wanneer er hiervoor afzonderlijke btw-tarieven voor gelden. Dit doe je dan op basis van de prijzen die op dat moment gangbaar zijn en gelden voor deze diensten of goederen.

 

Tip: Berekenenbtw.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *